Foto: Ton Bos
Locatie
Het monument staat op het Militaire Erehof dat deel uitmaakt van de Algemene Begraafplaats, gelegen aan de Kerkhoflaan 12, 2585 JB in Den Haag.
Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Vorm en materiaal
Het monument op de Algemene Begraafplaats in Den Haag is een natuurstenen gedenkmuur. De muur heeft aan beide zijden een paneel met daarop in reliëf aan de rechterkant twee huilende vrouwen en aan de linkerkant twee vrouwen met een grafkrans in de hand. Op het middenstuk zijn drie tableaus met namen opgenomen.
Tekst
De tekst op het middenstuk luidt:
‘GEVALLEN VOOR HET VADERLAND
MEI 1940’.
Hieronder zijn de namen van de 167 omgekomen militairen opgenomen.
Symboliek
De vrouwenfiguren verbeelden het bij elkaar steun zoeken van nabestaanden.
De geschiedenis
Het monument op de Algemene Begraafplaats in Den Haag is opgericht ter nagedachtenis aan 167 Nederlandse militairen die in de meidagen van 1940 zijn gesneuveld in de strijd tegen de Duitse bezetter.
Bijna alle Nederlandse militairen zijn omgekomen bij de slag om Den Haag. Zij behoorden tot 27 verschillende militaire onderdelen en vochten o.a. bij de vliegvelden Ockenburg, Valkenburg en Ypenburg. Opvallend is het grote aantal namen van huzaren. Zij sneuvelden bij het bombardement op de Nieuwe Alexanderkazeme. Identificatie kon niet meer plaatsvinden. Vermoedelijk is van vijf huzaren niets meer gevonden, maar is hun naam wel op het monument geplaatst.
Twee Nederlandse militairen sneuvelden op 29 oktober 1940 bij het demonteren van bommen. Zij werden op verzoek van de familie hier begraven. Samen met een militair die op 14 mei 1940 zelfmoord pleegde stonden hun namen aanvankelijk niet op het monument, maar op de muur naast het monument.
Eind jaren zestig is hier nog een militair herbegraven die eerst in een familiegraf te Loosduinen was begraven.
Onthulling
Het monument is in alle stilte onthuld in oktober 1942. Sinds 2009 wordt er jaarlijks op 10 mei een herdenking gehouden, georganiseerd door de Stichting Herdenking Militaire Erehof ‘s Gravenhage.
Bron: 4en5mei.nl/oorlogsmonumenten