Neem contact op 06 420 85 203 of info@h5mc.nl

Monument Bombardement Alexanderkazerne

Monument Bombardement Alexanderkazerne
februari 13, 2018 Redactie

Foto: Wikipedia

Locatie
Het monument bevindt zich aan de Oude Waalsdorperweg 10, 2597 AK in Den Haag.

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945

Vorm en materiaal
Het Monument bombardement Alexanderkazerne in Den Haag bestaat uit een betonnen plaat met afgegoten tekst. Deze plaat maakt onderdeel uit van een betonnen muur met gelijkvormige platen. Voor deze plaat is op de grond een plaat geplaatst met een afgietsel van het kazerneterrein. Deze verbindt de openbare weg met het monument.

Tekst
‘OP 10 MEI OMSTREEKS 04.00 UUR
BOMBARDEERDE DE DUITSE LUCHTMACHT DE
ALEXANDERKAZERNE.

HIERDOOR KWAMEN DRIE KORPORAALS EN
DRIEËNZESTIG HUZAREN VAN HET WAPEN DER
CAVALERIE OM HET LEVEN.’

De geschiedenis
Het Monument Bombardement Alexanderkazerne in Den Haag herinnert aan het bombardement op de Alexanderkazerne op 10 mei 1940 waarbij 66 korporaals en huzaren van het Wapen der Cavalerie om het leven kwamen.

Op 10 mei 1940 rond 04.00 uur in de ochtend, bombardeerde de Duitse luchtmacht de Haagse Alexanderkazerne tijdens de Slag om Den Haag. Naast de doden vielen er meer dan 150 gewonden. Velen van hun waren ernstig verminkt, leden aan brandwonden of verloren armen en/of benen. De soldaten waren vooral reservisten, gemobiliseerd in verband met de Duitse militaire dreiging. Ook meer dan 100 paarden van de cavalerie werden gedood als gevolg van het bombardement. Vele paarden waren ernstig gewond geraakt en moesten worden afgemaakt door dierenartsen.

Onthulling
Het monument werd onthuld op 4 mei 2016 door Jozias van Aartsen, de toenmalige burgemeester van Den Haag.

Herdenkingen
De gevallen korporaals en huzaren worden jaarlijks op 10 mei herdacht door de zorg van de Stichting Militaire Erehof tijdens een plechtigheid in de Militaire Erehof op de Algemene Begraafplaats aan de Kerkhoflaan in Den Haag. Ook op 4 mei worden er door nabestaande bloemen gelegd.

Bron: 4en5mei.nl/oorlogsmonumenten