Neem contact op 06 420 85 203 of info@h5mc.nl

Aartsengel Michaël

Aartsengel Michaël
februari 13, 2018 Redactie

Foto: René en Peter van der Krogt

Locatie
Het monument staat aan het Westeinde in Den Haag in het plantsoen voor het Westeinde Ziekenhuis.

Herdachte groepen: Algemeen

Vorm en materiaal
De ‘Aartsengel Michael’ in Den Haag is een natuurstenen sculptuur van de aartsengel Michael met opgeheven hoofd en schild op een rechthoekig voetstuk. Op het schild en op voetstuk zijn teksten aangebracht

Teksten
De tekst op het schild luidt:

‘WIE IS ALS GOD’.

De tekst op het voetstuk luidt:

‘UIT DANKBAARHEID
AAN DEN AARTSENGEL
MICHAËL
VOOR ZIJN BESCHERMING
TIJDENS DEN WERELDOORLOG
10 MEI 1940 4 MEI 1945’.

De geschiedenis
Het monument ‘Aartsengel Michael’ is opgericht uit dankbaarheid voor het feit dat het katholieke Ziekenhuis Joannes de Deo ongeschonden door de Tweede Wereldoorlog is gekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1947.

Symboliek
Michael is één van de drie aartsengelen. Gewoonlijk wordt hij afgebeeld met een wapenuitrusting en een overwonnen draak of duivel. Deze draak of duivel is een uitbeelding van het kwaad dat door Michael overwonnen is.

Wijziging
Het monument is in 1947 geplaatst onder de overkapping van het toemalige katholieke Ziekenhuis Joannes de Deo. In 1969 veranderde de naam van het ziekenhuis in Westeinde Ziekenhuis. Nadat het ziekenhuis in 1979 haar intrek had genomen in een nieuw pand is het monument, tezamen met een ander monument, namelijk dat voor de Zusters van Liefde van O.L.V. Moeder van Barmhartigheid uit 1923, herplaatst. Het monument staat nu in een platsoen bij de parkeerplaats van het Westeinde Ziekenhuis.

Bron: 4en5mei.nl/oorlogsmonumenten