Neem contact op 06 420 85 203 of info@h5mc.nl

Stijkelmonument

Stijkelmonument
februari 12, 2018 Redactie

Foto: B. van Bohemen/NIOD

Locatie
Het monument bevindt zich op begraafplaats ‘Westduin’, gelegen aan de Ockenburgstraat 27, 2553 AA in de wijk Loosduinen te Den Haag.

Herdachte groepen: Verzet Nederland

Vorm en materiaal
Het Stijkelmonument in Den Haag is een gemetselde gedenkmuur met plaquette. Links voor de muur is een beeld van een naakte, knielende mannenfiguur geplaatst. Het beeld van Franse zandsteen uit Peuron is geplaatst op een rond voetstuk. Aan weerszijden van de muur liggen de eregraven van 47 gefusilleerde verzetsstrijders van de Stijkelgroep. Bij elk graf staat een kruis van witte natuursteen.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

‘STIJKELGROEP
1940 – 1945
HET VADERLAND GETROUWE
BLIJF IK TOT IN DEN DOOD’.

Hieronder zijn de namen van de omgekomen leden van de Haagse verzetsgroep aangebracht.

De geschiedenis
Het Stijkelmonument in Den Haag is opgericht ter nagedachtenis aan 47 verzetsstrijders van de Haagse Stijkelgroep die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gefusilleerd.

De Stijkelgroep, die bestond uit enige tientallen personen, werd al in 1941 opgerold. De bezetter heeft 33 leden in de gevangenis te Berlijn-Tegel gefusilleerd, veertien anderen zijn omgekomen in diverse andere gevangenissen. In 1947 werden de omgekomen verzetsmensen op begraafplaats ‘Westduin’ in Loosduinen herbegraven.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1953 door burgemeester mr. F.M.A. Schokking.

Bron: 4en5mei.nl/oorlogsmonumenten