Foto: Janita Stassen
Locatie
Het monument is geplaatst in de tuin van kasteel ‘De Binckhorst’, gelegen aan de Binckhorstlaan 149, 2516 BA te Den Haag. Hoewel het gedenkteken niet aan de openbare weg ligt, is het op werkdagen tijdens kantooruren te bezichtigen.
Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Vorm en materiaal
Het ‘Monument Zoeklichtafdeling’ in Den Haag is een zuil met een ingemetselde gedenkplaat van zandsteen met aan weerszijden een plantenbak. Boven aan de zuil is het embleem van de Genie aangebracht, dat in smeedijzer is uitgevoerd. Onder het embleem van de Genie is een natuurstenen gedenkplaat aangebracht.
Tekst
De tekst op het monument luidt:
‘TER NAGEDACHTENIS
AAN
ONZE KAMARADEN
SERGT. H. VAN DER WAALS
KORP. A. VAN GINKEL
SOLD. J.J. FRÖLING
ZIJ GAVEN HUN LEVEN
IN DE STRIJD
VOOR NEDERLAND
4E SECTIE VII Z.L.A.T.L.
10 MEI 1940’.
De geschiedenis
Het ‘Monument Zoeklichtafdeling’ in Den Haag is opgericht ter nagedachtenis aan drie militairen van de VIIde Zoeklichtafdeling. Deze militairen zijn op 10 mei 1940 in de strijd tegen de bezetter gesneuveld.
De namen van de drie slachtoffers luiden: soldaat J.J. Fröling, korporaal A. van Ginkel en sergeant H. van der Waals.
Tijdens de mobilisatie van 1939 vorderde het Nederlandse leger kasteel ‘De Binckhorst’. De 4de sectie van de VIIde Zoeklichtafdeling van de landmacht werd hier gelegerd en had als taak het opsporen van luchtdoelen. Na de Duitse inval op 10 mei 1940 vroeg de commandant van deze sectie drie vrijwilligers om de bemanning van het zoeklicht dat bij Ypenburg was opgesteld, vanaf kasteel ‘De Binckhorst’ te bevoorraden. Geen eenvoudige taak, want in het gebied waar het transport doorheen zou gaan, waren veel Duitse parachutisten aanwezig. Op weg van het kasteel naar Nootdorp raakte de wagen nabij villa ‘Dorrepaal’ in Voorburg na een gevecht met de bezetter te water. Alle drie inzittenden kwamen om het leven. Toen op 11 mei 1940 villa ‘Dorrepaal’ door het Nederlandse leger onder leiding van luitenant George Maduro werd heroverd, werd de wagen gelicht.
Oprichting
De bouw is bekostigd uit de kantinekas van de Zoeklichtafdeling. De ontwerper van het monument, sergeant H. van Lennep, is later op de Waalsdorpervlakte door de bezetter gefusilleerd.
Bron: 4en5mei.nl/oorlogsmonumenten