Neem contact op 06 420 85 203 of info@h5mc.nl

Monument voor hen die vielen

Monument voor hen die vielen
februari 11, 2018 Redactie

Foto: René en Peter van der Krogt

Locatie: Keizerstraat, 2584 BA, Scheveningen in Den Haag

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers

Vorm en materiaal
Het ‘Monument voor hen die vielen’ in Scheveningen (gemeente Den Haag) is een bronzen beeld van twee mensenfiguren. Het beeld is geplaatst op een zuil.

Tekst
De tekst op de zuil luidt:

‘VOOR
HEN
DIE
VIELEN
1940
1945’.

Symboliek
‘Het beeld stelt twee mensen voor in een boot die door golven in de vorm van een hand -Gods hand- ten onder gaat maar ook in veiligheid gebracht kan worden. Daarmee werd op een voor vissers sprekende manier de onzekerheid, die in de oorlogsjaren heerste, uitgedrukt.’

De geschiedenis
Het ‘Monument voor hen die vielen’ in Scheveningen (gemeente Den Haag) is opgericht ter nagedachtenis aan de Scheveningse vissers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogsgeweld zijn omgekomen.

De Tweede Wereldoorlog was voor de vissers een uiterst moeilijke periode. De haringvisserij kwam geheel stil te liggen en een groot aantal schepen werd door de bezetter gevorderd. Voor de oorlog deden 114 Scheveningse schepen mee aan de vangst, in 1945 waren dit er nog maar 36. Ook liepen de opbrengsten vanaf 1943 enorm terug. Kort na de bevrijding werd er in Scheveningen geld ingezameld om een herinnering aan deze moeilijke jaren op te richten.

Oprichting
Vanaf 1953 zette het Schevenings Comité voor de Gevallen Vissers in de Tweede Wereldoorlog zich in voor de oprichting van het gedenkteken.

Onthulling
Het monument is op 28 oktober 1961 onthuld en overgedragen aan de kerkvoogdij van de hervormde gemeente te Scheveningen.

Bron: 4en5mei.nl/oorlogsmonumenten