Neem contact op 06 420 85 203 of info@h5mc.nl

Monument aan de Parallelweg

Monument aan de Parallelweg
februari 11, 2018 Redactie

Foto: Wikipedia

Locatie
Het monument bevindt zich op de Parallelweg, 2525 NA in Den Haag, tegenover de Naaldwijksestraat.

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Verzet Nederland

Vorm en materiaal
Het monument aan de Parallelweg in Den Haag is een houten paal met een marmeren gedenkplaat. Op de gedenkplaat is een kruis afgebeeld. Aan weerszijden van de paal staat een bloembak. De paal is bevestigd op een hek.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

‘TER NAGEDACHTENIS
AAN DE
12 NEDERLANDERS
DIE HIER DOOR DE NAZI’S
OP 31 MRT 1945
WERDEN GEFUSILLEERD.’

De geschiedenis
Het monument aan de Parallelweg in Den Haag herinnert de inwoners van Den Haag aan de twaalf Nederlandse gevangenen die hier op 31 maart 1945 bij wijze van represaille door de bezetter werden gefusilleerd.

Bij een overval van het verzet op 29 maart 1945 werden twee Duitse soldaten gemolesteerd en ontwapend. De volgende dag werd een colonne vrachtauto’s van de Ordnungspolizei tegengehouden en in verwarring gebracht. Als represaille voor deze relatief lichte verzetsdaden werden op 31 maart 1945 twaalf jongens en mannen uit de Scheveningse gevangenis (‘Het Oranjehotel’) gehaald en naar de Parallelweg, waar de incidenten hadden plaatsgevonden, vervoerd. Een aantal buurtbewoners moest toekijken hoe zij tegen het hek werden gezet en in groepjes van vier werden gefusilleerd. Een Zwitser heeft in het geheim vanuit een huis aan de Parallelweg foto’s van de executie gemaakt. Het is niet bekend waar de foto’s zijn gebleven.

Het hek vormde de scheiding tussen het terrein van de Nederlandse Spoorwegen en de trambaan van lijn 11. Die tram reed tijdens de Tweede Wereldoorlog ook al op de Parallelweg.

Bron: 4en5mei.nl/oorlogsmonumenten