Neem contact op 06 420 85 203 of info@h5mc.nl
Marokko
maart 27, 2014 Michael Willé

In de Tweede Wereldoorlog vochten niet alleen Europese soldaten. Bijna de hele wereld deed mee. Ook Marokkaanse militairen waren hierbij betrokken. De Tweede Wereldoorlog begon in 1939 omdat Hitler de Duitse macht wilde uitbreiden naar de rest van Europa. In 1940 werd Frankrijk aangevallen, maar zij gaf zich al snel over omdat het Duitse leger te sterk was. Hierdoor werd Duitsland vanaf mei 1940 de baas in Frankrijk.

Frankrijk

Maar wat heeft Frankrijk te maken met de rol van Marokko in de Tweede Wereldoorlog? Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog was Marokko een kolonie van Frankrijk. Toen de Duitsers in 1940 de baas werden over Frankrijk, werden ze automatisch ook de baas over Marokko.

De Marokkaanse sultan Mohammed de Vijfde was het hier niet mee eens. Hij steunde anti-Duitse acties en probeerde Frankrijk te helpen. De sultan hoopte namelijk dat in ruil voor zijn hulp, Marokko onafhankelijk zou worden gemaakt, na de oorlog.

Goumiers

Marokkaanse goumiers in Italië in 1944. Bron: vredeseducatie.nl

De sultan riep Marokkaanse mannen op om te gaan vechten, maar ze vochten dan wel in Franse dienst. De Marokkaanse soldaten die tegen de Duitsers meevochten werden Goumiers genoemd en ze stonden bekend om hun doorzettingsvermogen en hun hardheid. Amerikaanse en Britse soldaten hadden daar in het Engels een begrip voor. Ze zeiden ‘Let’s goum it!’, daarmee bedoelden ze ‘we gaan ze volledig verslaan’.

Het begin van de bevrijding van Europa begon vanaf juli 1943 in het zuiden van Europa. Aan die bevrijding deden ongeveer 77.000 Marokkaanse soldaten mee.