Neem contact op 06 420 85 203 of info@h5mc.nl

Maduro Monument

Maduro Monument
februari 13, 2018 Redactie

Foto: Birthe Kulik / Nationaal Comité 4 en 5 mei

Locatie: George Maduroplein 1, 2584 RZ te Den Haag

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945

Vorm en materiaal
Het Maduro-monument bestaat uit twee beelden. Het ene beeld portretteert de 10-jarige George Maduro, nonchalant tegen een boom geleund. Tegenover dit beeld staat een beeld van de volwassen George Maduro.

De geschiedenis
Het Maduro-monument is opgericht ter herinnering aan George Maduro.

George Maduro werd op 15 juli 1916 geboren in Willemstad (Curaçao) en ging op zijn 18e Rechten studeren in Leiden. Hij zette zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in als reserveofficier der Nederlandse cavalerie. In de Meidagen van 1940 leidde hij op heldhaftige wijze een aanval op Villa Leeuwenburg (tegenwoordig huize Dorrepaal) in Rijswijk.

In 1943 werd George aan de grens tussen België en Frankrijk opgepakt en gevangen gezet in Saarbrücken, Duitsland. Hij sprak de andere gevangenen moed in en praatte zelfs met de cipiers om ze ervan te overtuigen dat het Nazisme verkeerd was. ‘Hij was de held van de gang’, vertelde een medegevangene over hem. In november 1944, een half jaar voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, werd George overgebracht naar concentratiekamp Dachau. Vlak voor de bevrijding, op 8 februari 1945, overleed hij daar aan vlektyfus.

Op 9 mei 1946 werd George Maduro postuum de Ridder 4e klasse der Militaire Willems-Orde toegekend, omdat hij zich tijdens de Meidagen had onderscheiden met de aanval in Rijswijk. Hij is de enige Nederlander van Antilliaanse afkomst die deze onderscheiding heeft ontvangen.

De ouders van George wilden dat de naam van George zou voortleven. Zij schonken het startkapitaal voor de bouw van Madurodam. Een “levend monument” ter nagedachtenis aan George dat, in de woorden van oprichtster Bep Boon-van der Starp, “duizenden mensen plezier zou geven”.

Oprichting
Het Maduro-monument is opgericht door Madurodam naar aanleiding van honderd jaar sinds de geboorte van George Maduro. Het monument is geschonken aan de gemeente Den Haag.

Onthulling
Het monument is op 15 juli 2016 onthuld.

Bron: 4en5mei.nl/oorlogsmonumenten