Neem contact op 06 420 85 203 of info@h5mc.nl

Indische Plaquette

Indische Plaquette
februari 12, 2018 Redactie

Foto: indieherdenking.nl

Locatie
De gedenkplaat hangt in de hal van de voormalige Tweede Kamer der Staten-Generaal aan het Binnenhof 1a, 2513 AA te Den Haag. Hier bevindt zich ook het ‘Monument voor de Gevallenen’.

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgers voormalig Nederlands-Indië

Vorm en materiaal
De Indische plaquette in Den Haag is uitgevoerd in brons. Op de plaat is de kaart van het voormalige Nederlands-Indië aangebracht. De plaquette is bevestigd op een zuiltje.

Tekst

De tekst op de gedenkplaat luidt:

‘HERDENKING
SLACHTOFFERS
TWEEDE
WERELDOORLOG
NED. INDIË.’

De geschiedenis
De Indische plaquette in Den Haag is opgericht ter nagedachtenis aan alle Nederlandse burgers en militairen die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen in het voormalige Nederlands-Indië zijn omgekomen.

De Tweede Wereldoorlog eindigde in het voormalige Nederlands-Indië niet op 5 mei 1945, maar op 15 augustus 1945. Er zijn in dit land acht en in de rest van Azië zeven erevelden waar vele Nederlandse oorlogsslachtoffers liggen begraven. Op elk ereveld staat een monument.

Onthulling
Het monument is onthuld op 15 augustus 1985 onthuld door de grootmeester van het Huis van H.M. de Koningin, mr. J.M. Jonkman en mevrouw M.S. Willinge-Sligher, indertijd kamphoofd van het Japanse vrouwenkamp Tjideng in Batavia (het huidige Jakarta in Indonesië). De plaquette is op 16 december 1985 overgedragen aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Bron: 4en5mei.nl/oorlogsmonumenten