Foto: Stijn Hupkes
Locatie
Het monument bevindt zich sinds 24 april 2015 bij de Koekamp in Den Haag, tegenover het gebouw van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (voor die tijd stond het monument bij de Wittebrug in Den Haag).
Herdachte groepen: Vervolgden Nederland, Burgerslachtoffers
Vorm en materiaal
Het Homomonument in Den Haag is een metalen sculptuur van een lint. Het lint is halverwege geknoopt en heeft drie in elkaar overlopende kleuren: blauw, groen en roze.
Symboliek
De vorm en kleur van het monument zijn symbolisch voor een zelfbewust homoseksueel leven. Het blauw is de basis voor de bewustwording, groen is de kleur van de samenleving, de knopen erin symboliseren de conflicten en het omhoog reikende roze staat voor de bevrijding.
Wijziging
In 2015 is het monument verplaatst van zijn oorspronkelijke plaats bij de Wittebrug aan de Koninginnegracht naar de Koekamp bij de Koningskade. Het monument bevond zich namelijk eerst bij de openbare toiletten bij de keerlus voor Madurodam. Om die reden hebben COC Haaglanden, de Stichting Homomonument Den Haag Internationaal en de ontwerper van het monument zich vanaf 2010 ingezet voor een verplaatsing. Dit met als doel het monument een waardigere plek te geven centraler in de stad. Dit initiatief werd actief gesteund door gemeenteraadsleden Arjen Lakerveld (VVD) en Kim Waanders (D66) waardoor het Haagse college tot verplaatsing heeft besloten.
De geschiedenis
Het Homomonument in Den Haag herinnert aan de homoseksuele medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen. Daarnaast is het gedenkteken een zichtbaar teken van strijd om erkenning van gelijke rechten en tegen discriminatie op grond van seksuele geaardheid. Hierbij moet worden opgemerkt dat homoseksuelen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland niet actief zijn vervolgd, zoals vaak ten onrechte wordt verondersteld.
Onthulling
Het monument is onthuld in 1993.
Bron: 4en5mei.nl/oorlogsmonumenten