Neem contact op 06 420 85 203 of info@h5mc.nl

Hoe is de Tweede Wereldoorlog ontstaan? (2)

Hoe is de Tweede Wereldoorlog ontstaan? (2)
februari 22, 2016 Alex Lexmond

De Frans-Duitse Oorlog

Rond 1870 was Frankrijk bang geworden van de groei van de grootmacht Duitsland, nadat Bismarck alle noordelijke Duitse staten had verenigd tot een confederatie. Frankrijk besloot daarom om Pruisen aan te vallen. Maar deze aanval leidde ertoe dat Bismarck de steun van de zuidelijke Duitse staten kreeg, precies zoals hij dat wilde. Nu zouden óók de zuidelijke Duitse staten zich toevoegen aan de confederatie. Dit zou leiden tot een groot Duits keizerrijk, met de koning van Pruisen als keizer.

WOI - Gravelotte 1870 - Bron: www.commons.wikimedia.org

WOI – Gravelotte 1870 – Bron: commons.wikimedia.org

De Duitse legers onder leiding van Pruisische generaals, versloegen het Franse leger bij Sedan op 1 september 1870.

Onder leiding van Franse patriotten gaf Frankrijk niet op, maar na nederlaag op nederlaag werd Frankrijk in januari 1871 gedwongen om zich volledig over te geven en om de harde eisen van Bismarck te accepteren.

Frankrijk verliest de oorlog

Frankrijk moest 5 miljard francs betalen. Frankrijk moest ook hun provincie Elzas-Lotharingen, dat vol grondstoffen zat, afstaan (nadat het tweehonderd jaar eerder was afgepakt van Duitse Staten).

Frankrijk, dat van nature ontzettend trots is op zijn land en cultuur, kon het niet hebben dat het belangrijke gebied Elzas-Lotharingen werd ingenomen door het nieuwe Duitse Rijk. Voor veel Fransen was dit een totale vernedering en zouden ze dit de Duitsers nooit vergeven. De relatie tussen Frankrijk en Duitsland stond na 1871 onder enorme spanning.

Dit artikel is onderdeel van het artikel: “Hoe is de Tweede Wereldoorlog ontstaan?”