Foto: Jeroen van der Meyde
Locatie
De Erelijst bevindt zich in de hal van de voormalige Tweede Kamer der Staten-Generaal aan het Binnenhof 1a, 2513 AA te Den Haag. Hier is ook de Indische plaquette aangebracht.
Herdachte groepen: Verzet Nederland, Militairen in dienst van het Nederlandse Koninkrijk 1940-1945, Burgers voormalig Nederlands-Indië, Koopvaardijpersoneel
Vorm en materiaal
De Erelijst van Gevallenen 1940-1945 in Den Haag is een erelijst met namen van bijna 18.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers. De erelijst bestaat uit verschillende hadgeschepte papieren katernen met gekaligrafeerde tekst. Het boek ligt in een gedenktafel die is ontworpen door Aldo van Eyck.
De Erelijst is gedigitaliseerd en online te raadplegen.
De geschiedenis
De Erelijst van Gevallenen 1940-1945 in Den Haag is opgericht ter nagedachtenis aan bijna 18.000 Nederlanders die waar ook ter wereld tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.
De Erelijst is ingedeeld in vijf groepen: militairen van de Koninklijke Landmacht, officieren en manschappen van de Koninklijke Marine, bemanningsleden van Nederlandse koopvaardijschepen, militairen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) en leden van het Indisch verzet en tenslotte verzetsdeelnemers in Nederland.
Onthulling
Op 4 mei 1960 is de Erelijst, tijdens een bijeenkomst in de Ridderzaal, door Koningin Juliana aangeboden aan de Staten-Generaal. Elke dag wordt een bladzijde omgeslagen. Dit betekent dat in een periode van ongeveer twee jaar elke naam een keer zichtbaar is geweest.
Bron: 4en5mei.nl/oorlogsmonumenten