Neem contact op 06 420 85 203 of info@h5mc.nl

Brits Ereveld

Brits Ereveld
februari 2, 2018 Redactie

Foto: Stichting 3 maart ’45

Locatie
Het ereveld maakt deel uit van begraafplaats ‘Westduin’, gelegen aan de Ockenburgstraat in de wijk Loosduinen te Den Haag.

Herdachte groepen: Geallieerde militairen

Vorm en materiaal monument
Het Britse ereveld in Den Haag herbergt de graven van een aantal gesneuvelde militairen. Bij elk graf is een zerk van witte natuursteen geplaatst. Tussen de grafstenen bevinden zich open plekken. Dit zijn de plaatsen waar onbekende soldaten rusten. Voor de graven is een ‘Cross of Sacrifice’ geplaatst, vervaardigd uit Portland natuursteen. Op het kruis is een bronzen zwaard aangebracht.

De inrichting van Britse erevelden is uniform in alle 140 landen waar de Commonwealth War Graves Commission verantwoordelijk is voor het onderhoud van de oorlogsgraven.

Symboliek
Het offerkruis staat symbool voor de Britse militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland zijn gesneuveld. 

De geschiedenis
Het Britse ereveld herinnert de inwoners van Den Haag aan de geallieerde militairen van het Britse Gemenebest die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied zijn gesneuveld.

Het monument staat onder bescherming van de Commonwealth War Graves Commission. In Nederland bevinden zich in totaal zestien erevelden van het Britse Gemenebest.

Bron: 4en5mei.nl/oorlogsmonumenten