Neem contact op 06 420 85 203 of info@h5mc.nl

Ze doen ons niets

Ze doen ons niets
september 27, 2017 Redactie

Auteur: Carry van Lakerveld

Over de Shoah, de vernietigingskampen en het lot van de Nederlandse joden is veel geschreven. Het overgrote deel van deze boeken is echter niet erg toegankelijk voor een breed publiek. ‘Ze doen ons niets’ is dat wel en dit rijk geïllustreerde boek is bovendien ook zeer geschikt voor jongeren. ‘Ze doen ons niets’ verwijst naar de geraffineerde manier waarop de nazi’s in Nederland te werk gingen. In de eerste negen maanden van 1940 werden joden min of meer met rust gelaten: geen geweld, geen razzia’s. Langzaam maar zeker werden zij echter geïsoleerd, van al hun bezittingen beroofd en ten slotte gedeporteerd naar concentratie- en vernietigingskampen.
Behalve dat het boek vertelt over de vervolging en de deportatie laat het ook acht overlevenden van de Shoah aan het woord. Zij vertellen over de kampen en hun terugkeer naar Nederland. ‘Ze doen ons niets’, de titel van het boek, is ontleend aan een passage uit Het bittere kruidvan Marga Minco. 


Over de auteur(s):
Carry van Lakerveld en Victor Levie maakten de tentoonstelling Vervolging en deportatie van de Joden in Nederland 1940-1945in Auschwitz (2005).’Ze doen ons niets’ is hierop gebaseerd. 
Carry van Lakerveld is (kunst)historicus en oud-adjunct-directeur van het Amsterdams Historisch Museum. Ze was vele jaren vice-president van het Internationale Auschwitz Comité (IAK).
Victor Levie maakt tentoonstellingen en boeken voor onder meer het Rijksmuseum en het Stadsarchief Amsterdam. Hij doceerde boek- en tentoonstellingsontwerpen aan de Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam en aan de Virginia Common Wealth University.