Neem contact op 06 420 85 203 of info@h5mc.nl

Verzetsstrijder Anton de Kom

Verzetsstrijder Anton de Kom
mei 1, 2014 Michael Willé

Eén van de bekendste verzetsstrijders uit Suriname is Anton de Kom. Hij groeide op in Suriname als zoon van een voormalige slaaf. Nadat hij zijn opleiding in Suriname had afgerond, vertrok hij naar Nederland om verder te studeren. Hij stond bekend om zijn felle manier van schrijven over het slavernijverleden. Een bekende boek van zijn hand is: “Wij slaven van Suriname”. Zijn felle schrijfstijl maakte hem niet erg geliefd bij de Nederlandse overheid.

Anton de Kom

Anton de Kom

Anton de Kom trouwde en vertrok in 1932 samen met zijn vrouw terug naar Suriname. Door de economische crisis in Suriname waren weinig banen beschikbaar. Hij verzorgde daarom lezingen over de slavernij, uitbuiting van arbeiders en kolonialisme. De Nederlands-Surinaamse overheid vond dit erg onprettig en De Kom werd het land uitgezet en keerde terug naar Nederland.

Na zijn terugkeer in Nederland kreeg De Kom al snel te maken met de Duitse inval, de bezetting en discriminatie. Dit zorgde ervoor dat hij het verzet in ging.

Op 7 augustus 1944 werd hij in de tram in Den Haag gearresteerd en naar Kamp Vught gestuurd. (Kamp Vught is bekend, omdat er in dit kamp veel verzetsmensen werden opgesloten. Er was ook een aparte afdeling voor Joden).

Op 6 september 1944 werd De Kom vanuit kamp Vught naar Duitsland getransporteerd. In Duitsland zat hij in verschillende concentratiekampen, waar hij uiteindelijk in april 1945 aan tuberculose overlijdt.