Neem contact op 06 420 85 203 of info@h5mc.nl

Van Synagoge naar Moskee

Van Synagoge naar Moskee
november 20, 2015 Alex Lexmond

In een wijk kan veel veranderen. Neem nu de Wagenstraat in Den Haag, nog altijd een belangrijke weg naar de binnenstad. Tegenwoordig is het de Chinese buurt, maar vroeger was dit de Joodse wijk. Hier woonden voor de Tweede Wereldoorlog zo’n zeventienduizend Joodse mensen. In deze straat waren veel cafés en winkels te vinden. Precies achter Postzegelhandel Manuskowski, lag het hart van de Joodse wijk: de synagoge. Deze synagoge is ontworpen door architect Roodenburg en werd in 1844 gebouwd.

denhaag-mescidi-aksa-camii-ust-katWat weinig mensen weten is dat deze voormalige synagoge tegenwoordig de Mescidi Aksamoskee wordt genoemd. Maar hoe is het nu mogelijk dat een synagoge wordt gebruikt als moskee?

In 1942 beginnen de Duitsers met de eerste deportatie van de Haagse Joden richting de concentratiekampen. Sommigen weten onder te duiken of te ontsnappen aan de Duitsers. Naeeda Aurangzeb vermeldt in haar documentaire ‘Met het gezicht naar het Oosten’ over de deportatie van Joden in Nederland naar de concentratiekampen.Van de zeventienduizend Joden zouden er slechts tweeduizend terugkeren naar Den Haag. De synagoge bleek door het enorme verlies van mensen, te groot te zijn geworden, waardoor de Joodse gemeenschap wegtrekt en de synagoge leeg komt te staan.

In 1976 verkocht de Joodse gemeenschap het gebouw aan de gemeente, en in 1981 werd het gekocht door de Turkse gemeenschap. Zij waren al lang op zoek naar een geschikt gebouw om als moskee te gebruiken, en hebben zelfs tijdelijk de synagoge gekraakt. Gelukkig vond de Joodse gemeenschap het geen enkel probleem, of zoals Kemal Dursun, een van de krakers van toen, zegt: “ De Joden zeiden: Wij bidden tot God en jullie bidden ook tot God”.