Neem contact op 06 420 85 203 of info@h5mc.nl

Suriname en de Antillen in de Tweede Wereldoorlog (4)

Suriname en de Antillen in de Tweede Wereldoorlog (4)
augustus 22, 2016 Michael Willé

Verzetsstrijders

De landen Suriname en de Nederlandse Antillen hebben op verschillende manieren meegeholpen bij de bevrijding van Nederland. Ook zijn er Surinaamse en Antilliaanse strijders die zich hebben ingezet voor het bevrijden van het moederland Nederland. Deze Surinamers en Antillianen waren tijdens de oorlog in Nederland en hebben een grote rol in het verzet gespeeld. Zij waren naar Nederland gekomen om een hogere opleiding te volgen, omdat er toen nog geen universiteiten waren in Suriname en de Antillen. Toen de oorlog in Nederland begon, konden zij niet meer terug of wilden zij niet meer terug, omdat ze vonden dat zij de morele plicht hadden om Nederland te bevrijden van de Duitse bezetter. Er waren Surinamers en Antillianen die de racistische ideologie van het Duitse nazi regime openlijk bestreden. Zij gingen in het Nederlandse leger en sloten zich aan bij het verzet. Twee bekende verzetsstrijders zijn de joodse Antilliaan George Maduro en de Surinamer Anton de Kom.

George Maduro

George Maduro. Bron: Madurodam.nl

George Maduro, die in Leiden rechten studeerde, gaf in de periode van mei 1940 in de omgeving van Den Haag leiding aan een actie waarbij elf Duitse parachutisten krijgsgevangen werden gemaakt. Dit gebeurde na een heroïsche bestorming van villa Leeuwenburg aan de Vliet bij Voorburg.

Maduro zat in 1940 en 1941 enige tijd opgesloten. Na zijn vrijlating dook hij onder en kwam in contact met het verzet. Hij organiseerde een ontsnappingslijn voor bemanningsleden van neergestorte geallieerde vliegtuigen.

Na zijn verraad werd hij in 1943 opnieuw opgepakt en kwam in 1944 in concentratiekamp Dachau terecht waar hij op 9 februari 1945 overleed. Als herinnering aan de verzetsdaden van Maduro stichtte zijn familie de miniatuurstad Madurodam in Den Haag.

Anton de Kom

Anton de Kom. Bron: heldenvansuriname.tumblr.com

Anton de Kom was een bekende antikoloniale activist die in 1933 naar Nederland werd verbannen. Tijdens de bezetting van Nederland schreef hij artikelen voor de Haagse editie van de illegale kranten De Waarheid en De Vonk. Vanwege zijn artikelen voor de krant werd hij op 7 augustus 1944 gearresteerd in Den Haag. Hij zat in de strafgevangenis van Scheveningen en kwam vervolgens in de concentratiekampen van Vught, Sachsenhausen en Neuengamme in Duitsland terecht. Vlak voor de bevrijding werd hij naar Sandborstel overgebracht waar hij op 24 april 1945 overleed aan tuberculose.

 

Dit artikel is onderdeel van het artikel: “Suriname en de Antillen in de Tweede Wereldoorlog”