Neem contact op 06 420 85 203 of info@h5mc.nl

Suriname en de Antillen in de Tweede Wereldoorlog (3)

Suriname en de Antillen in de Tweede Wereldoorlog (3)
augustus 15, 2016 Michael Willé

Hulpacties

Synagoge Tsedek Ve’Shalom in Paramaribo. Bron: bestjewishstudies.com

Op sociaal gebied hebben Suriname en de Antillen een belangrijke rol gespeeld in de opvang van joodse vluchtelingen uit Europa en het organiseren van hulpacties voor de opbouw van het oorlogsmateriaal voor de Geallieerden. De gouverneurs Kielstra van Suriname en Wouters van de Antillen hadden echter moeite met de opvang van de joden vanwege hun Oostenrijkse en Duitse achtergrond; veel joden werden zelfs gevangengenomen, omdat ze als Duitsers beschouwd werden. Burgers uit Suriname en de Antillen stonden juist positief tegenover het bieden van hulp aan deze vervolgde groep.

 

Samenwerking tussen culturen, religies en organisaties

Loterij voor het Spitfirefonds. Bron: verzetsmuseum.org

Met name de joden uit Suriname en de Antillen hebben een grote rol gespeeld in het organiseren van hulpacties voor hun Europese geloofsbroeders. Ook de rest van de Surinaamse en Antilliaanse samenleving was begaan met het leed van de joden in Europa. Kerken, moskeeën en verenigingen van verschillende etnische en religieuze groepen organiseerden gebedsdiensten en andere acties voor de joden.

Een bekende hulpactie in Suriname was de loterij voor het Spitfirefonds. De bedoeling van de loterij was om geld in te zamelen voor een Spitfire gevechtsvliegtuig. Uiteindelijk werd er een geldbedrag van 38.000 gulden ingezameld, wat in die tijd een enorm bedrag was. De gekochte Spitfire kreeg de naam ‘Suriname’.

Dit artikel is onderdeel van het artikel: “Suriname en de Antillen in de Tweede Wereldoorlog”