Nederland en Nederlands-Indië in de Tweede Wereldoorlog
Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Nederland twee keer de oorlog moeten verklaren. Eerst aan Duitsland na de Duitse invasie en later aan Japan na de Japanse luchtaanvallen op Pearl Harbor in de Verenigde Staten.
1e oorlogsverklaring: Nederland-Duitsland
Op 10 mei 1940 viel Duitsland Nederland binnen. Tot die tijd heeft Nederland zijn uiterste best gedaan om neutraal te blijven.
Maar de Duitsers dachten daar anders over: uit strategische overwegingen ten opzichte van Engeland en Frankrijk moest Nederland bij Duitsland gevoegd worden. De bedoeling was de Nederlandse regering en de koningin gevangen te nemen, maar dit mislukte. De Nederlandse regering wist naar Engeland te ontsnappen.
2e oorlogsverklaring: Nederland-Japan
Anderhalf jaar na de eerste oorlogsverklaring, verklaart Nederland de oorlog aan Japan, op 7 december 1941. Amerika was op die dag door Japan aangevallen. En in die tijd bezat Nederland een belangrijke kolonie: Nederlands-Indië.
Toen Japan in maart 1942 Nederlands-Indië binnenviel, vluchtte de Nederlands-Indische regering naar Australië. Deze vlucht is het begin van het verlies van de kolonie, die op 28 december 1949 zijn onafhankelijkheid zou krijgen na een bloedige revolutie. Nederlands-Indië is Indonesië geworden.
Dit artikel bestaat uit de volgende onderdelen: