Frankrijk en Marokko: de beginsituatie
Als we naar de rol van Marokko en de Marokkaanse burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog kijken, zijn twee dingen belangrijk:
- Marokko was een kolonie van Frankrijk. De Marokkaanse koning Mohammed de Vijfde was ondergeschikt aan de Franse regering.
- De ongeveer 100.000 Marokkaanse militairen die in de Tweede Wereldoorlog vochten tegen de Duitsers deden dit in Franse dienst.
Om de situatie van de Marokkanen in de Tweede Wereldoorlog te begrijpen, volgt hieronder een uitleg over de Franse en Marokkaanse situatie:
Situatie in Frankrijk aan het begin van de oorlog
Nadat Frankrijk het gevecht met Duitsland had verloren in mei 1940, heeft het zich overgegeven aan Duitsland. Dit betekende dat de Duitsers de macht kregen in Frankrijk. De Duitsers deelden Frankrijk in tweeën.
Het noordelijk deel en de Atlantische kust in het westen van Frankrijk kwam onder Duitse controle. Het zuidelijk deel met de Middellandse Zeekust en het oosten van Frankrijk bleef Frans bezit, maar met een Franse regering die pro Duitsland was.
De tegenstanders van de Duitsers gingen in verzet en gingen naar Engeland om een nieuwe regering en leger te vormen. Deze Vrije Fransen stonden onder leiding van Charles de Gaulle. De Franse regering die pro-Duits was stond onder leiding van maarschalk Pétain. Zijn regering werd ook het Vichy-regime genoemd. Zij hebben De Gaulle ter dood veroordeeld voor verraad.
Situatie in Marokko aan het begin van de oorlog
Na de overgave van Frankrijk kwam Marokko onder leiding van een Franse, pro-Duitse, regering onder leiding van Pétain. Hij stuurde een andere generaal, Juin, naar Marokko om daar het leger te leiden.
De Marokkaanse koning Sultan Mohammed de Vijfde gaf zijn steun aan het anti-Duitse Frankrijk, omdat hij hoopte na de oorlog onafhankelijkheid van de Fransen te krijgen.
Dit verhaal bestaat uit de volgende 4 delen:
- artikel 1: De Marokkaanse soldaten
- artikel 2: Marokkaanse soldaten in Nederland
- artikel 3: Marokko, Marokkanen en Joden
- artikel 4: De rol van de Marokkanen bij de bevrijding van Europa