Marokkaanse soldaten in Nederland
Het Franse leger
Toen Duitsland in mei 1940 Nederland binnenviel stond een gedeelte van de verdediging van Nederland onder bevel van het Franse leger. In Middelburg, provincie Zeeland, verschenen behalve Marokkaanse ook zwarte Afrikaanse soldaten. Zij kregen daar veel bekijks. De mensen waren niet gewend donkere mensen te zien.
Nadat op 14 mei 1940 bijna heel Nederland in handen was van de Duitsers hadden soldaten uit het Franse leger zich ingegraven aan de westelijke dijk van het Kanaal door Zuid-Beveland, ook in Zeeland. Nederland had zich op 15 mei 1940 officieel overgegeven en de Nederlandse regering was naar Engeland gevlucht. De Duitsers waren oppermachtig met hun vliegtuigen en hun hoger gelegen strategische posities. De Franse soldaten trokken zich verder terug. Hierbij kwamen zeker 12 soldaten van Afrikaanse afkomst om het leven.
Het dorpje Kapelle
In het dorpje Kapelle stuitten de Duitsers op zwaar verzet. Op 16 mei werd er in dit dorp hevig gevochten. De hevigste strijd was tussen 11 uur in de morgen en 3 uur in de middag. Bij de Fransen vochten jongens van Marokkaanse en Algerijnse afkomst mee. Het werd een gevecht van man tegen man. Huizen werden verwoest, de kerktoren werd beschadigd en het gemeentehuis ging helemaal verloren.
Het Franse leger verloor uiteindelijk de strijd en was gedwongen zich terug te trekken. Er vielen 80 doden rond Kapelle en eind mei 1940 vluchtten ruim 4000 soldaten met bootjes naar Engeland. Velen werden door Duitse onderzeeboten beschoten. In Zeeland spoelden nog ongeveer 20 dode Noord-Afrikaanse soldaten aan.
Krijgsgevangenen: Marokkanen, Algerijnen en Tunesiërs
De achtergebleven soldaten werden gevangengenomen en op treinen naar gevangenkampen in Duitsland of bezet Frankrijk gebracht. In Duitsland en Frankrijk verbleven meer dan 60.000 krijgsgevangenen van Marokkaanse, Algerijnse en Tunesische afkomst in kampen van de nazi’s.