Neem contact op 06 420 85 203 of info@h5mc.nl

Hoe is de Tweede Wereldoorlog ontstaan (15)

Hoe is de Tweede Wereldoorlog ontstaan (15)
mei 23, 2016 Alex Lexmond

Hitler aan de macht

Interbellum - Verkiezingen Duitsland in 1932 - Bron: www.en_.wikipedia.org

Interbellum – Verkiezingen Duitsland in 1932 – Bron: www.en_.wikipedia.org

Door de depressie nam de steun voor de nazi’s heel snel toe en vanuit het niets wonnen zij ineens 18% van de zetels in het parlement. De partij van Hitler werd in het begin slechts gevolgd door een klein aantal mensen die fanatiek antisemitisch, ultra-nationalistisch en verbitterde militairen waren. Nu kwamen er andere groepen bij die hard waren getroffen door de crisis.

Boeren, conservatieven en de middenklasse kozen ook voor de NSDAP. De grootste groei kwam van de arbeiders die nu door hun werkeloosheid voor Hitler stemden.

De NSDAP werd hierdoor in 1932 de grootste partij. Gewaarschuwd door de enorme populariteit van Hitler benoemde president Hindenburg Hitler tot rijkskanselier (soort premier) omdat hij dacht dat hij hem zo kon beïnvloeden en in bedwang houden. Maar hij had het mis. Hitler liet zich niet de les lezen.

In 1933 hadden de Nazi’s een meerderheid in het parlement, en kreeg de naziregering de absolute macht en werden andere partijen verboden. Na de dood van Von Hindenburg werd Hitler de absolute leider of Führer.

Hitler, de verlosser van Duitsland

Waarom was Hitler nu zo succesvol en populair? Om de werkeloosheid tegen te gaan liet Hitler snelwegen (de Duitse Autobahn) bouwen en kregen veel mensen werk in de wapenfabrieken of in het Duitse leger. Hiermee nam Hitler de rol op zich die hij beloofde: de verlosser van Duitsland.

Interbellum - Boycot van Joodse winkels - Bron: www.histoforum.net

Interbellum – Boycot van Joodse winkels – Bron: www.histoforum.net

Hitler benadrukte altijd dat Duitsland zijn enige liefde was en hij voelde zich onoverwinnelijk. Hij had succes, omdat hij ieder mens bereikte: hij vond aanhangers uit iedere sociale klasse, van hoog tot laag. Hij bereikte economische successen en verwierp het gehate Verdrag van Versailles.

Antisemitisme

Verder was onder het naziregime de afkomst niet belangrijk, ieder mens kon als hij wil opklimmen op de sociale ladder, behalve als je Jood, zigeuner of een andere niet-Germaans burger was.

Gezinnen kregen betaalde vakantie waarbij ze reisjes per boot konden maken, en boeren en arbeiders kregen speciale feestdagen.

Het echte antisemitisme van de nazipolitiek is nooit de reden geweest van Hitlers succes. In de Weimar Republiek bestond het antisemitisme wel, maar was het niet belangrijk. Wel leefde er een idee dat de Eerste Wereldoorlog was verloren door verraad en dat Joden daar de oorzaak van waren, omdat er veel Joodse ministers waren.

Interbellum - Adolf Hitler groet de massa Nazi soldaten in 1938 - Bron: www.wfae.org

Interbellum – Adolf Hitler groet de massa Nazi soldaten in 1938 – Bron: www.wfae.org

Ook de inflatie en de economische crisis waren volgens veel mensen de schuld van de Joden door de vele Joodse bankiers. En zo nam langzamerhand de negatieve beeldvorming van Joden toe. Hitler speelde hier simpelweg op in door middel van de antisemitische propaganda.

Hitler : reden voor succes

De reden dat Hitler dus zo succesvol was had verschillende oorzaken. Duitsland was gekrenkt door het Verdrag van Versailles; ook was er de vernedering van het verliezen van de Eerste Wereldoorlog. De enorme economische problemen en werkeloosheid zorgden ook nog eens voor onrust.

Hitler speelde hier handig op in en maakte een echte band met zijn aanhangers, en bovendien maakte hij waar wat hij beloofde. Er was een enorm geloof in hem. Duitsers kregen banen, de economie werd hersteld en nog belangrijker, hij gaf de Duitse bevolking hun trots en zingeving weer terug.

Van vroeger naar nu

Om te begrijpen hoe de Tweede Wereldoorlog heeft kunnen ontstaan, is vrijwel onmogelijk. Er is niet één oorzaak of samenloop van omstandigheden of politieke gedachte die ervoor heeft gezorgd dat de oorlog uitbrak.

Er waren een aantal belangrijke gebeurtenissen, zoals de slechte onderlinge relatie tussen Frankrijk en Duitsland en de voorwaarden van het Verdrag van Versailles waardoor Duitsland in een economische crisis raakte.

Veel van toen zien wij nu terug, zoals de economische crisis en het huidige vluchtelingenprobleem. Wij hopen dat de lezer met dit verhaal de aanleiding en oorzaken tot het ontstaan van de Tweede Wereldoorlog herkent en begrijpt, zodat we conclusies kunnen trekken van de gebeurtenissen uit het verleden.

Dit artikel is onderdeel van het artikel: “Hoe is de Tweede Wereldoorlog ontstaan?”