De vorming van het Duitse keizerrijk
Nu kennen we Duitsland als één groot land. Maar vroeger bestond Duitsland uit 83 verschillende koninkrijkjes zoals Beieren, Oostenrijk en Pruisen. Na Oostenrijk was Pruisen het grootste en belangrijkste koninkrijk. Vóór 1848 was Pruisen al bezig om alle verschillende koninkrijkjes samen te brengen onder één vlag. Verschillende koninkrijkjes waren hierin wel geïnteresseerd.
In 1849 werd er eindelijk een grondwet gemaakt en werd koning Frederik van Pruisen keizer van de nieuwe Duitse staat. Maar Oostenrijk was bang voor de macht van Pruisen, en met de hulp van Rusland werd de eerste poging om Duitsland te verenigen neergeslagen.
Hierdoor ontstonden grote spanningen tussen Pruisen en Oostenrijk. Omdat alle andere Duitse Koninkrijkjes samenwerkten in een economisch verbond genaamd, de Zollverein, kwam Oostenrijk steeds meer geïsoleerd te staan. Pruisen werd steeds machtiger, maar begon ook te vrezen dat de kans op een oorlog met Frankrijk of Oostenrijk steeds groter werd.
De Noord-Duitse Confederatie
Koning Willem Frederik van Pruisen koos ervoor om met graaf Otto von Bismarck een nieuw ministerie op te richten. Dat bleek een geweldige keuze te zijn.
Otto von Bismarck was volgens vele een held en volgens andere een schurk. Hij reorganiseerde het Pruisische leger en streed in 1866 tegen Oostenrijk in de Oostenrijks-Pruisische oorlog. Pruisen wint en Oostenrijk besluit zich terug te trekken en zich niet meer te bemoeien met de Duitse politiek.
Nu was de Noord-Duitse Confederatie een feit, deze werd geleid door het grote en machtige Pruisen, met de koning van Pruisen als president van de Confederatie en Bismarck als kanselier.
Nu het Noorden van Duitsland was samengevoegd, besefte Bismarck dat een patriottistische oorlog tegen Frankrijk zou helpen om de zuidelijke Duitse koninkrijkjes over te halen om zich ook samen te voegen. Deze oorlog werd bepalend voor de Duits-Franse politieke betrekkingen die tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog van belang zou worden.
Dit artikel is onderdeel van het artikel: “Hoe is de Tweede Wereldoorlog ontstaan?”