De Zwitserse Weg was tijdens de Tweede Wereldoorlog een gangbare smokkelroute van 1942 tot juni 1944, die deel uitmaakte van het ondergronds netwerk Dutch-Paris. Dutch-Paris was een netwerk van verzet groeperingen uit Nederlands, België en Frankrijk, met als doel het redden van mensen en de smokkel van documenten. Het was een van de belangrijkste en meest succesvolle ondergrondse netwerken van het verzet om vervolgden voor geloof en ras, geallieerde piloten, en personen van groot Nederlands belang te helpen ontsnappen via Zwitserland en Spanje. Het complete netwerk was vanaf de zomer van 1943 op volle sterkte.
Voor de Nederlandse regering in Londen was het van groot belang te weten wat er in Nederland leefde, en omgekeerd was men in Nederland benieuwd wat de plannen van de regering waren. De door het verzet verzamelde informatie verkregen uit spionageactiviteiten werden op microfoto’s vastgelegd, en daarna verstopt in allerhande voorwerpen en kledij, zodat ze bij een eventuele controle niet ontdekt zouden worden. De smokkel van documenten liep voornamelijk via Zwitserland naar Engeland. Zodoende maakte Dutch-Paris deel uit van de zogenaamde Zwitserse Weg. De reis naar Zwitserland verliep van Nederland naar Brussel, Parijs, Lyon naar Annecy om van daaruit de Zwitserse grens over te steken via het Alpengebergte. Naar Spanje verliep de reis van Nederland naar Brussel, Parijs naar Toulouse om via de Pyreneeën naar Andorra te komen, om vandaar de Spaanse grens over te steken.
De ontsnappingsroute heeft in belangrijke mate bijgedragen aan het Frans verzet, en is verantwoordelijk voor de redding van meer dan 1.080 mensen, waaronder 800 Nederlandse Joden en meer dan 112 neergehaalde geallieerde piloten.
Tot april 1944 kon de Zwitserse weg gebruikt worden, toen rolden de Duitsers deze op. Gelukkig waren er toen al honderden stukken op microfilm verzonden.
De oprichter van de Zwitserse Weg is dominee Visser ’t Hooft die het geheime netwerk van verbindingen tussen het verzet in Nederland op verzoek van de Nederlandse regering in Londen opzet.
Bronnen: www.blikopdewereld.nl / nl.wikipedia.org