Neem contact op 06 420 85 203 of info@h5mc.nl

De Nederlandse Antillen

De Nederlandse Antillen
maart 22, 2014 Michael Willé

Nederland werd in mei 1940 bezet door Duitsland. De Nederlandse koloniën, waaronder de Nederlandse Antillen, werden daardoor ook bij de Tweede Wereldoorlog betrokken. Omdat ze zover weg lagen, werden ze niet meteen bezet door de Duitsers. Toch merkte de Antilliaanse bevolking wel dat er oorlog was. Er kwamen maatregelen, zoals censuur en er werden ook mensen gevangen genomen en opgesloten, omdat ze als staatsvijand werden gezien.

Olieraffenaderijen op Curacao 1948. Bron: geheugenvannederland.nl

De Antillen waren tijdens de oorlog vooral belangrijk vanwege de olieraffinaderijen op Aruba en Curaçao, die ruwe olie tot brandstof verwerkte. De Amerikanen hadden deze brandstof nodig voor hun oorlogsvliegtuigen.

Om ervoor te zorgen dat de Amerikanen geen brandstof meer kregen, stuurde Duitsland in februari 1942 onderzeeërs naar de Antillen om de schepen aan te vallen, die de olie vervoerden. Er werden vier schepen tot zinken gebracht en veel bemanningsleden kwamen om.

De raffinaderij op Aruba werd ook aangevallen en de bevolking raakte hiervan in paniek en probeerde te vluchten. Er kwamen toen Amerikaanse soldaten naar Aruba om het eiland te beschermen tegen Duitse aanvallen. Ze kwamen meteen in actie, maar in de weken erna werden er nog 21 schepen aangevallen door Duitsland. Wel hebben de Amerikanen een grote aanval op de raffinaderij tegen gehouden.

Op 5 mei 1945 gaf Duitsland zich over. Behalve in Nederland werd ook in de koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen de bevrijding gevierd.