Neem contact op 06 420 85 203 of info@h5mc.nl

Nederland en Nederlands-Indië in de Tweede Wereldoorlog (2)

Nederland en Nederlands-Indië in de Tweede Wereldoorlog (2)
juli 18, 2016 Michael Willé

Nederlands-Indië (Indonesië)

Aanleg Birma-spoorlijn – Bron: historie.venlo.nl

Na de Japanse inval in Nederlands-Indië, hadden de Japanners vooral de bedoeling om de Indonesiërs te helpen met hun onafhankelijkheidsstrijd tegen Nederland. De Japanners vervolgden blanke Nederlanders en Indische Nederlanders (half Nederlands, half Indonesisch); zij werden in kampen gestopt. Er zouden ongeveer 200.000 Nederlanders en Indische Nederlanders zijn opgepakt.

Nederlandse militairen moesten aan Japanse spoorwegen werken in Thailand en Birma of in de industrie in Japan. Later moesten ook Indonesiërs gedwongen werk verrichten voor de Japanners.

De Japanse overgave

Originele verklaring onafhankelijkheid Indonesië – Bron: twitter.comindigo

Nadat Amerika twee bombardementen had gepleegd met atoombommen op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki, gaf Japan zich over op 15 augustus 1945. Nederland probeerde de controle in Nederlands-Indië weer terug te krijgen, maar dit was lastig want de Nederlandse regering was nog in Australië en er was toen geen Nederlands of geallieerd leger.

De onafhankelijkheid

De behoefte in Nederlands-Indië naar onafhankelijkheid was groot. En zo riepen Indonesiërs op 17 augustus 1945 de onafhankelijkheid uit over Nederlands-Indië. Dit leidde onmiddellijk tot een bloedige opstand van de Indonesiërs tegen de Nederlanders, Japanners en later de Engelsen. Deze oorlog zou ongeveer 4 jaar duren. Nederland zou er niet meer terugkeren.

Dit artikel is een onderdeel van het artikel: “Nederland en Nederlands-Indië in de Tweede Wereldoorlog”