Neem contact op 06 420 85 203 of info@h5mc.nl

Grenadiers en Jagers

Grenadiers en Jagers
februari 12, 2018 Redactie

Foto: Stichting 3 maart ‘45

Locatie
Het monument is geplaatst op het manifestatieterrein aan het Böttgerwater, in de woonwijk Ypenburg, 2497 ZJ te Den Haag.

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Nederlandse Koninkrijk na 1945, Militairen in dienst van het Nederlandse Koninkrijk 1940-1945

Vorm en materiaal
Het monument ‘Grenadiers en Jagers’ in Den Haag is een in brons uitgevoerd beeld van twee strijdvaardige soldaten in geknielde houding en met de bajonet op het geweer. Het beeld is geplaatst op een voetstuk van natuursteen. In het voetstuk zijn de emblemen van de Grenadiers (een granaat) en de Jagers (een hoorn) uitgehouwen. Het monument is 3 meter 85 hoog.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

‘TER HERINNERING AAN ONZE KRIJGSMAKKERS
DIE IN DE MEIDAGEN VAN 1940 EN DAARNA
HIER EN OVERZEE
HUN LEVEN GAVEN VOOR HET VADERLAND.’

Wijzigingen
Oorspronkelijk stond het gedenkteken aan de Hofweg. In november 1964 is het verplaatst naar de Johan de Witlaan. In 2010 werd het wederom verplaatst, ditmaal naar Ypenburg, één van de slagvelden waar bij het begin van de Tweede Wereldoorlog de strijd om Den Haag werd uitgevochten.

De geschiedenis
Het monument ‘Grenadiers en Jagers’ in Den Haag is opgericht ter nagedachtenis aan alle leden van dit Nederlandse Garderegiment die sinds de meidagen van 1940 zijn gesneuveld.

In de meidagen van 1940 hebben de Grenadiers en Jagers een felle strijd geleverd tegen de Duitsers. Inzet waren de vliegvelden Ypenburg en Ockenburg. Bij deze slag om Den Haag sneuvelden bijna honderd Grenadiers en Jagers. Het lukte de Grenadiers en Jagers om de vliegvelden te heroveren op de Duitse parachutisten en luchtlandingstroepen. Zo werd het plan van de Duitsers verijdeld om koningin Wilhelmina en de Nederlandse regering gevangen te nemen en konden zij naar Engeland uitwijken.

De Grenadiers en Jagers waren legeronderdelen die vanaf de 19e eeuw tot in de Tweede Wereldoorlog in Den Haag gelegerd waren en die een duidelijke stempel op de stad drukten. Op 10 mei 1940 raakten deze militairen betrokken bij hevige gevechten tegen de bezetter op de Grebbeberg, in Brabant, Delft, Waalhaven, Overschie en in de omgeving van de vliegvelden Ypenburg en Ockenburg. Na de Nederlandse capitulatie in 1940 sloten velen zich aan bij het verzet. Na de Tweede Wereldoorlog werden de troepen ingezet in het voormalige Nederlands-Indië. Ook is een aantal militairen naar Korea vertrokken, waar van 1950-1953 een oorlog woedde.

De volgende gesneuvelde Gardeleden worden herdacht:

  • Meidagen 1940: 53 Grenadiers en 99 Jagers;
  • Voormalig Nederlands-Indië (1945-1949): 102 Grenadiers en 107 Jagers;
  • Korea (1951-1953): vijf Grenadiers en vier Jagers.

Bron: 4en5mei.nl/oorlogsmonumenten